11 Nisan 2012 Çarşamba


KUŞ EVLERİ
Tarih boyunca insanların kuşlara  bakışı,  diğer hayvanları  kıskandıracak kadar özel olmuştur. Her ne kadar  bazıları kafeste beslemeye çalışsa da özgürce yükseklerde uçmaları  ve kanatlı yaratıklar olmaları  nedeniyle Tanrı'ya  yakın oldukları düşünülmüş, meleklerle anılmalarına vesile  olmuştur. Yine bazıları  balkonuna, pencerelerinin kenarlarına pislemesinden şikayet etseler de, kuşları  beslemek insanlara hep gönül  rahatlığı  vermiş farklı  bir huzur duymamıza  sebep olmuştur.
Sofra bezlerindeki  ekmek  kırıntılarını kuşlara vermek, mezarlıklarımızdaki kuşların sulukları, insanların sevap duygusuyla ,karışık  kuşlara  duyduğu  sevgi  ve saygının bir işaretidir bence.  Her ne kadar Alfred  Hitchcock'un Kuşlar  filminde korku unsuru olarak kullanılmışsa da ağzındaki  zeytin dalı ile barışı  simgeleyen gene onlardır. Hiçbir hayvanın dışkısı üzerimize bulaştığında
şans saymayız kuşlarınki  dışında. Aşağıda bir iki örneğini  verdiğim Osmanlı mimarisinde de görüldüğü gibi onlara hep  gereken saygı
ve sevgiyi  göstermişizdir.
Küçükken babamın götürdüğü Yeni Camii'deki  güvercinlere yem atma anılarımın bende bıraktığı izden midir neden bilmem
ne zaman fırından ekmek alsam, kuşlar için kırıntı almadan da edemem. Yaşam alanım olan terasta, onlara gereken konukseverliği  hep göstermişimdir.
Bloglarda pek çok  kuş  evi  görüyorum. Çok  güzel, özene bezene yapılmış  sanat  eserleri gibi. Ben de yaptım ve paylaşayım dedim
Ancak  benimki kullandığım malzeme ile de  görünümü ile de biraz daha farklı ve fonksiyonel olsun istedim. Ve..., kuşlarımız  çok  sevdi.
Mahallenin tüm serçeleri,  müdavim kumrularımız, arap  bülbülü,  hergün  nasiplenmeye  geldiklerinde cıvıltılarıyla da teşekkürlerini ihmal  etmiyorlar.
Bugün sadece resmini paylaşıyorum. Önümüzdeki  hafta ayın 18 inde TRT Okul Anne ve Çocuk programına bir davet aldım.
( Almıştım ancak  yani  bir habere göre  sanırım 26 Nisana ertelendi)
Zaten hem İstanbul'um gelmişti, hem de orada canlı yayında böylesine bir kuş  evi yapacağım.
Daha  sonra da  yine burada yapımını ayrıntılarıyla  yayınlayıp paylaşacağım.
Kuş  cıvıltılarınızın eksik olmadığı sağlıklı  günler dileğiyle
Esen kalın.




15 yorum:

Blogger Bolat dedi ki...

Yakışır size üstat :) tam tarih verinde izleyelim sizi :)

Unknown dedi ki...

Merhaba kuş evleri beim özel ilgi alanım.Sizin gibi ahşaptan yapamasamda kumaşlarla avunuyorum.Ellerinize sağlık çok beğendim.Saygılar.

miniamania dedi ki...

Teşekkürler Bolat dostum. Bir aksilik olmazsa ayın 18 i sabah programı diye kararlaştırdık.

miniamania dedi ki...

Teşekkürler Mehtap Hanım. Ama ahşap değil işte sadece benziyor, eminim sizler de yapabilirsiniz.Stüdyo da yapacağım sonuçta...

Unknown dedi ki...

Bizim buradaki irili ufakli sincaplari hatirliyormusunuz Nihat bey? Simdiye kadar astigim her boy kus evini tarumar etti haylazlar :-) Findik fistiga saldirmiyor deliler kus yemine saldirdiklari kadar :-)))

miniamania dedi ki...

Hatırlamaz mıyım Barısbasak. Florida da pek yoktular ama Virginia da epey bir samimi olmuştuk haylaz ama bir o kadar da sevimliydiler. Benim kuş evinden yapsam kendisini bile yeler ))

Unknown dedi ki...

Vallahi yerler :-)

Karin Corbin dedi ki...

Today I am watching the Chicadees that are nesting outside my door in the house I made for them. They always make me smile.

miniamania dedi ki...

They look cute to me all the time too ))

Özden CEYHAN dedi ki...

Dostum merhaba; ya bu kanalda bir sorumsuzluk ve organizasyon bozukluğu var galiba, 2011 yılında bende aynı durumla karşılaştım randevulaştık ertelediler, sonra birdaha ertelediler . Tamam gerek yok gelmiyorum dedim. İki ay evvel yine aradılar geçen yılki istikrarsız tutumlarını söyledim ya o zamanki organizer arkadaşlar başkaidi dediler ve bu sefer dedikleri tarihte canlı yayına çıkmıştım.:))
Ama bu seferde siz tarih kararlaştırdınız bak yine erteleme olayı olmuş, 26 nisanda inşallah sözlerinde dururlar.İyi geceler.:)

miniamania dedi ki...

Uyarın ve deneyimlerini paylaştığın için teşekkür ederim dostum. Ama yine bir erteleme söz konusu olur da ben de İstanbul'dan dönmüş olursam sanırım bir dahası olanaksız olur. Ne diyelim kısmet ))

Adsız dedi ki...

özgürlüğün sembolü kuşlara verdiğiniz önem ve duyarlılığınızı yürekten ktluyorum...








özgürlük sembolü kuşlara verdiğiniz önemin, çalışmalarınızda da özgürlüğü yansıtması dleklerimle...

miniamania dedi ki...

Teşekkür ederim adsız ( A.D.)
Keşke bir adınız da olsaydı)) Güzel anlamlı yorumlarınız için teşekkür ederim. Beğenileriniz ve övgü dolu sözleriniz benim gibi bir şeyler yapmaya çalışan birine ilham ve güç veriyor.

Adsız dedi ki...

yuvayı dişi kuş yaparmış sözüne inat, kuşlara yaptığınız yuvalar daha bir anlam kazanıyor. A:D:

Adsız dedi ki...

İnsanlarımızn birbirini gözünü kırpmadan harcadığı bu ortamda, özgürlüğün sembolü kuşlara verdiğiniz değeri kutlar, tüm insanlarımızın sizin gibi duyarlı olması dileklerimle sevgilerimi yollarım.
afb.